Josep Freixa: “La Patum ha marcat la meva vida”

Josep Freixa Ñaco (Berga, 1936), un vestidor de plens amb 50 anys d’experiència, ha abocat tots els seus records en un llibre. I és que la Patum "ha marcat" la seva vida. El text és un recorregut a la seva experiència com a patumaire i repassa les memòries de les seves vivències, històries i anècdotes sobre la passió que ha marcat la seva vida. L’obra es titula “Records d’un patumaire. 50 anys d’un vestidor de plens” i l’edita la Patumaire edicions. Es presentarà demà a Berga en un acte que es farà a les 6 de la tarda, a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga, dins els actes per celebrar el cinquè aniversari de la declaració de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat.

Fa 50 anys que Josep Freixa Ñaco és vestidor de plens, però abans ja havia intervingut amb altres comparses perquè va estar tres anys amb la Guita Xica i dos més amb els Nans Nous. En total una trajectòria de 55 anys que l’omplen d’experiències inoblidables. Per exemple, quan la Patum la vivia des del mig de la plaça: “gaudint, saltant i ballant”. El treball amb els plens, però, és una altra cosa i reconeix que els dies de Patum són “aclaparadors”.

De la seva trajectòria a la Patum, Josep Freixa diferencia dues èpoques: entre els 60 als 80, quan la dictadura i la imposició d’aquells temps també es vivia a dins de la festa, i a partir de la dècada dels anys 80 en què la Patum va començar a ser “més democràtica i la gent, sobretot les dones, hi van poder participar més”. En aquest sentit, destaca que sempre ha lluitat perquè les dones poguessin participar als salts de plens, i també a les altres comparses.

També destaca el gran creixement de públic que ha viscut la Patum i les implicacions que això té sobretot en temes de seguretat. Al llarg dels anys, n’ha vestit molts de plens, tants que no ha pogut seguir-ne el compte. Això sí de tots, i en especial dels que salten per primera vegada, destaca els nervis que passen i la mala estona que els representa l’espera des que els acaben de vestir fins que comença el salt.

Tot plegat ho explica en el llibre, que es complementa amb una selecció de fotografies seves, algunes inèdites. A partir de dilluns l’obra ja es podrà trobar en algunes llibreries de Berga com la Quatre Cantons, ca l’Huch, i el Super2. El preu és de 12 euros. Els beneficis seran per Càritas Parroquial de Berga, una entitat de la qual Freixa va ser president durant set anys.

Font:DBerguedà.cat

Deixa el teu comentari